www.dearmom.gr

Αρχική/ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ/Υγεία & Εξετάσεις/ Οι ταχυκαρδίες στην εγκυμοσύνη. Τι πρέπει να γνωρίζεις & τι να προσέξεις

Οι ταχυκαρδίες στην εγκυμοσύνη. Τι πρέπει να γνωρίζεις & τι να προσέξεις

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
 Οι ταχυκαρδίες στην εγκυμοσύνη. Τι πρέπει να γνωρίζεις & τι να προσέξεις

από τη Μαριάννα Σπυράκου
με τη συνεργασία του Μαιευτήρα-Χειρουργού-Γυναικολόγου, Αγαμέμνονα Δρακονταειδή

Δεν είναι λίγες οι εγκυμονούσες που ομολογούν πως έχουν συχνά ταχυκαρδίες, κάτι που τις κάνει να ανησυχούν. Καλό είναι να το αναφέρετε στο γυναικολόγο σας, ειδικά αν οι ταχυκαρδίες επιμένουν. 

Τι είναι;
Η ταχυκαρδία ή ταχυπαλμία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν πάνω από τους 100 το λεπτό, με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη καρδιακή συχνότητα και αίσθημα παλμών. Η αίσθηση που έχουμε όταν προκύπτει ταχυπαλμία είναι ένα φτερούγισμα στην περιοχή της καρδιάς, καθώς νιώθουμε ότι η καρδιά μας χτυπάει πιο γρήγορα από το κανονικό. Συχνά, η ταχυπαλμία είναι φυσιολογικό να προκύπτει, ειδικά μετά από άσκηση, μετά από πολύ φαγητό, έπειτα από κατανάλωση καφεΐνης, ενώ φαρμακευτική αγωγή ή έντονο στρες συμβάλλουν επίσης στην εμφάνισή της. 
Πέρα από αυτά μπορεί να έχουν προκύψει διάφορα παθολογικά αίτια, όπως προβλήματα στο θυρεοειδή, στο νευρικό σύστημα, στην καρδιαναπνευστική ή γαστρεντερολογική λειτουργία, ενώ η κόπωση και η εξάντληση εντείνουν το πρόβλημα. 

Η ταχυκαρδία στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκύπτει και από συνδυασμό κάποιων από τα ανωτέρω.

Επιπλέον, οι ψυχολογικές μεταβολές κατά την κύηση  μπορεί να συνδράμουν στην αύξηση των περιστατικών ταχυκαρδίας με αποτέλεσμα να μας ανησυχούν περισσότερο. Αν οι ταχυκαρδίες επιμένουν, έρχονται και φεύγουν πολύ ξαφνικά και χωρίς προφανή αιτία πρέπει να ενημερώσεις αμέσως το γιατρό σου, ειδικά αν συνυπάρχουν συμπτώματα όπως ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή ή τάση για λιποθυμία.

Φωτογραφία: Shutterstock

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.