www.dearmom.gr

Αρχική/ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ/Ανάπτυξη & Μάθηση/Ξυπνάει από τα χαράματα; Πώς να του αλλάξεις το πρόγραμμα!

Ξυπνάει από τα χαράματα; Πώς να του αλλάξεις το πρόγραμμα!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Ξυπνάει από τα χαράματα; Πώς να του αλλάξεις το πρόγραμμα!

από τη Μαριάννα Σπυράκου

Το παιδί σου ξυπνάει μέσα στη νύχτα και δε λέει να ξανακοιμηθεί; Αυτό είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται σωστή στρατηγική για να λυθεί και φυσικά, λίγη υπομονή! Είναι σίγουρα εξαντλητικό να πρέπει να σηκωθείς στις 4 το πρωί για να προσέχεις το παιδί σου, ιδιαίτερα αν έχει όρεξη για παιχνίδι και τρέλες τα ξημερώματα! 

Το θετικό είναι ότι το παιδί σου μάλλον έχει κοιμηθεί πολύ καλά και ποιοτικά και γι’ αυτό σηκώνεται μέσα στη νύχτα έτοιμο για βραδινές περιπλανήσεις. Η πρώτη λύση για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση είναι να προσπαθήσεις να βάλεις το παιδί πιο αργά για ύπνο. Αυτό θα έχει μα δυσκολία στην αρχή, καθώς ένα παιδί που έχει ξυπνήσει στις 4 θα θέλει να πάει για ύπνο από πολύ νωρίς. Κράτησέ το απασχολημένο με κάτι που του αρέσει πολύ μέχρι να περάσουν είκοσι λεπτά καθημερινά. Έτσι, μετά από μια εβδομάδα θα έχεις καταφέρει να το κοιμήσεις με μια- δύο ώρες παραπάνω από το συνηθισμένο, ώστε να μην ξυπνήσει πάλι χαράματα. Σε αυτό θα βοηθήσει σίγουρα και ο μεσημεριανός ύπνος που θα το ξεκουράσει λίγο το μεσημέρι και θα συμβάλλει στο να κοιμηθεί πιο αργά το βράδυ.

Για τις περιπτώσεις που πάλι θα ξυπνάει μέσα στη νύχτα, καλό είναι να του έχεις κάτι να απασχολείται στο κρεβάτι του, ώστε να μη σηκώνεται και ξαγρυπνάει. Ένα παιχνίδι που να είναι ασφαλές για την ηλικία του και για να υπάρχει στο κρεβάτι του, είναι μια λύση που θα το κρατήσει το ενδιαφέρον χωρίς να σηκωθεί και θα αυξήσει τις πιθανότητες να το πάρει ο ύπνος ξανά. 

Σε παιδιά νηπιακής ηλικίας που είναι λίγο πιο μεγάλα, η δίψα είναι ένας λόγος που ξυπνούν. Έχε ένα ποτήρι δίπλα του για να αποφύγεις και εδώ το να σηκωθεί. 
Επίσης, ένα μικρό φωτάκι στο δωμάτιό του θα το κάνει να μη φοβάται όταν ξυπνάει μέσα στην ησυχία της νύχτας, αφού το άγχος από το σκοτάδι είναι ικανό να του πάρει όλη τη νύστα και να το κάνει να θέλει να σηκωθεί. Ένα φως δωματίου θα του δώσει τη δυνατότητα να βλέπει καθαρά γύρω του, αλλά φρόντισε να μην αφήνεις κοντά πράγματα που μπορεί να δημιουργήσουν περίεργες σκιές και το φοβίζουν.

Φωτογραφία: Shutterstock

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.