www.dearmom.gr

Αρχική/ΟΜΟΡΦΙΑ/Φροντίδα & Περιποίηση /Αμυγδαλέλαιο: ένα βασικό όπλο ομορφιάς και πώς να το αξιοποιήσεις!

Αμυγδαλέλαιο: ένα βασικό όπλο ομορφιάς και πώς να το αξιοποιήσεις!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Αμυγδαλέλαιο: ένα βασικό όπλο ομορφιάς και πώς να το αξιοποιήσεις!

από την Φυσιοπαθητικό- Αισθητική Κοσμετολόγο Μαρίνα Σεραφειμίδου

Το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές του ιδιότητες πολλά χρόνια προτού η επιστήμη και η κοσμετολογία συνειδητοποιήσουν την αξία του. Τα άμεσα πλεονεκτήματα που αντιλήφθηκαν οι άνθρωποι είχαν να κάνουν με την υγεία της καρδιάς και του δέρματος. Πλέον γνωρίζουμε ότι το έλαιο αμυγδάλου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, κάλιο και ψευδάργυρο. Εκτός από αυτά, περιέχει και μία σειρά από άλλα μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, που είναι άκρως ευεργετικά για την καρδιά, το δέρμα και τα μαλλιά.

Χαρακτηριστικά
· Κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές: πικρό και γλυκό.
· Το πικρό αμυγδαλέλαιο εξάγεται από τα πικρά αμύγδαλα τα οποία περιέχουν την αμυγδαλίνη (που μετά από επεξεργασία μετατρέπεται σε υδροκυάνιο!). Το πικρό αμυγδαλέλαιο έχει κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιορισμένο βαθμό και μόνο εξωτερικά λόγω του υψηλού κινδύνου της δηλητηρίασης.
· Το γλυκό αμυγδαλέλαιο, που προέρχεται αποκλειστικά από βρώσιμα αμύγδαλα, είναι το λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών. Έχει επίσης πολλές μαγειρικές χρήσεις.

Για απαλή επιδερμίδα
Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα ήπιο, υποαλλεργικό λάδι, που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε ευαίσθητες επιδερμίδες, ακόμα και σε βρεφικό δέρμα. Μάλιστα, αποτελεί το καλύτερο λάδι για μασάζ σε μωρά και μικρά παιδιά. Όταν απαλά τρίβετε το δέρμα με αυτό, απορροφάται πλήρως, στοιχείο που το καθιστά ιδανικό για μετά το ντους. Για να ενισχύσετε την απορρόφηση,προτού εφαρμόσετε το λάδι το δέρμα, ζεστάνετέ το ώστε να φτάσει στη θερμοκρασία του σώματος. Αν και το φυσικό  άρωμα του αμυγδαλέλαιου είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, ωστόσο μπορείτε να προσθέσετε 2 σταγόνες έλαιο λεβάντας ή όποιο άλλο αιθέριο έλαιο σας αρέσει. Η τακτική χρήση του αμυγδαλέλαιου προστατεύει το δέρμα από το οξειδωτικό στρες και τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV, διατηρώντας το απαλό και εύπλαστο.

Για βαθύ καθαρισμό
· Το αμυγδαλέλαιο έχει ελαφριά υφή και εύκολα εισχωρεί στο δέρμα, καθαρίζοντας  και ανοίγοντας τους πόρους. Επιπλέον, χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχει, βοηθά και την αντιμετώπιση και την πρόληψη της ακμής. Είναι ιδανικό για αφαίρεση του μακιγιάζ, ακόμα και από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Βυθίστε μία μπάλα βαμβακιού στο λάδι και εφαρμόστε το στο πρόσωπο. Αφήστε το να μείνει για 2 λεπτά και έπειτα αφαιρέστε το με καθαρό βαμβάκι.

  • Εύκολο είναι να φτιάξετε κι ένα scrub από αμυγδαλέλαιο και ζάχαρη άχνη. Αναμείξτε τα και απλώστε το μείγμα, με κυκλικές κινήσεις, ώστε απαλά να απομακρύνετε βρωμιά και νεκρά κύτταρα. Ξεπλύντε με αρκετό νερό. Επαναλαμβάνετε μία φορά την εβδομάδα για καθαρό, λαμπερό πρόσωπο. Θεραπεία σε μαύρους κύκλους και "σακούλες" Αν κάτω από τα μάτια έχετε διαρκώς μαύρους κύκλους και "σακούλες", το αμυγδαλέλαιο μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά. Απλώνετε στην περιοχή λίγο αμυγδαλέλαιο κάθε βράδυ προτού κοιμηθείτε. Σε 2 εβδομάδες θα δείτε εμφανή βελτίωση στο πρόσωπό σας!

Μείωση λεπτών γραμμών & σημαδιών γήρανσης
Το κολλαγόνο αποτελεί τη δομική πρωτεΐνη που κρύβεται πίσω από ένα απαλό, νεανικό και σφριγηλό δέρμα. Όσο μεγαλώνουμε, τα επίπεδα και η ομοιομορφία του κολλαγόνου κάτω από το δέρμα μειώνονται και άρα εμφανίζονται οι λεπτές γραμμές έκφρασης και οι ρυτίδες. Παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η αφυδάτωση προκαλούν πρόωρη γήρανση. Το αμυγδαλέλαιο μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, ώστε η διαδικασία της γήρανσης να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται. Χάρη στη βιταμίνη Ε, αλλά και τα αμινοξέα που περιέχει, μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό η καταστροφή που συντελείται στο κολλαγόνο. Η συχνή εφαρμογή του ελαίου προλαμβάνει την αφυδάτωση τροφοδοτώντας με υγρασία το δέρμα.

Φυσικές συνταγές
Κρέμα ενυδάτωσης προσώπου με αμύγδαλο και λεμόνι
Υλικά: 3 κουταλιές αμυγδαλέλαιο, 1 κουταλιά λανολίνη, 1 κουταλιά φρέσκο χυμό λεμονιού και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι.
Λιώνετε το λάδι και τη λανολίνη σε μπεν μαρί (προσοχή να μη βράσουν), αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον χυμό και το αιθέριο έλαιο. Ανακατεύετε καλά και  αφήνετε να κρυώσει. Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος και για μεγάλες ηλικίες.

Αρωματικό νερό για ξηρά δέρματα
Υλικά: 3 κουταλιές βότκα ή καθαρό οινόπνευμα, 75 ml ανθόνερο ή αποσταγμένο νερό, 25 ml αμυγδαλέλαιο, από 2 σταγόνες αιθέρια έλαια μύρο, παλμαρόσα και λεβάντα
Αναμειγνύετε καλά τα υλικά σε δοχείο σπρέι και ψεκάζετε το σώμα. Ιδανικό για να προσφέρετε δροσιά στην επιδερμίδα το καλοκαίρι.

Δείτε περισσότερες φυσικές συνταγές στο βιβλίο της Μαρίας Μαρίνας Σεραφειμίδου με τίτλο«Μαγειρεύω Καλλυντικά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πάνω από 250 συνταγές για καλλυντικά με φυσικά συστατικά που θα τα φτιάξετε μόνοι σας εύκολα, οικονομικά, με αγνά υλικά. Ζητήστε το στα βιβλιοπωλεία. Σελίδες 224, τιμή 12,99ευρωprettyalchemy.blogspot.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ίδια, 6937 136 888

Φωτογραφία: Shutterstock

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.