www.dearmom.gr

Αρχική/ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ/Ανάπτυξη & Μάθηση /Πιπιλάει συνεχώς το δάχτυλό του; Πώς να το αλλάξεις!

Πιπιλάει συνεχώς το δάχτυλό του; Πώς να το αλλάξεις!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Πιπιλάει συνεχώς το δάχτυλό του; Πώς να το αλλάξεις!

από τη Μαριάννα Σπυράκου

Το βλέπεις να βάζει το δάχτυλό στο στόμα για ακόμη μια φορά και νιώθεις απόγνωση! Εκεί που νομίζεις ότι σταμάτησε, στρίβεις το κεφάλι σου για λίγα δευτερόλεπτα και μόλις το ξαναγυρίσεις το βλέπεις να πιπιλάει τον αντίχειρά του με πάθος! Δεν ξέρεις τι να κάνεις για να σταματήσεις αυτή την κακιά συνήθεια που δεν λέει να την εγκαταλείψει. Πώς να χειριστείς την κατάσταση;

Αρχικά, να μην αγχώνεσαι πάρα πολύ και να θυμάσαι πως πρόκειται για μια φάση, αν φυσικά βοηθήσεις και εσύ να είναι έτσι. Αρκετά παιδιά εθίζονται σε αυτή τη φάση και δυσκολεύονται να την αποχωριστούν, ακόμα και μετά από χρόνια! Εσύ, όμως, θα κάνεις το σωστό για να διαρκέσει όσο χρόνο πρέπει, να το βοηθήσεις να σταματήσει γρήγορα και να το αφήσεις και αυτό πίσω σου όταν έρθει η στιγμή.

Φυσικά, ο δικός σου λόγος και η δική σου κίνηση, έχει πάντα δύναμη, Μην το μαλώσεις επειδή βάζει το δάχτυλο στο στόμα, αλλά με ένα απλό «Μη» ή ήπια αποτροπή της κίνησης, μπορείς να καταφέρεις πολλά. Αν δεις ότι το καταλαβαίνει και συμμορφώνεται αμέσως, τότε δώσε του να καταλάβει πως κάνει το σωστό! Πάρε το μια αγκαλιά, δώσε του ένα φιλί και δείξε του ότι έκανε αυτό που έπρεπε.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου θέματος είναι ο αντιπερισπασμός. Αν εκείνο θέλει να πιπιλήσει τον αντίχειρά του, εσύ πρέπει να του δώσεις κάτι άλλο να ασχοληθεί τη στιγμή που επιθυμεί να οδηγήσει το χέρι του στο στόμα. Έτσι, όταν δεις ότι βασίζει προς τα χείλη, τότε δώσε του κάτι να παίξει, να δει ή να καταπιαστεί, για να μπορέσεις να του αποσπάσεις την προσοχή από την κίνηση που πάει να γίνει συνήθεια. Αυτή η τακτική θέλει εγρήγορση και ταχύτητα, αν όμως λειτουργήσει την κατάλληλη στιγμή είναι πολύ αποτελεσματική και απεξαρτητοποιεί το παιδί από το πιπίλισμα.

Παράλληλα, το παιδί συνήθως επιδίδεται σε αυτή τη συνήθεια όταν δεν έχει κάτι να κάνει. Γι’ αυτό, αν το πας βόλτα, αν του δώσεις κάτι να παίξει ή ασχοληθείς μαζί του, τότε ίσως να μη φτάσει στο σημείο να σκεφτεί ότι θέλει να πιπιλήσει το δάχτυλό του και να αντιμετωπίσεις το κάθε περιστατικό πριν ακόμα ξεκινήσει.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες που το πρόβλημα επιμένει, έχεις τη δυνατότητα να συζητήσεις με το παιδί και να βρείτε από κοινού μια λύση. Ζήτησέ του να σταματήσει να πιπιλάει το δάχτυλό του και κάντε μαζί μια μικρή συμφωνία, πως αν τα καταφέρει θα πάτε μαζί στο ζωολογικό κήπο και θα κάτσετε όλη μέρα εκεί!

Φωτογραφία: Shutterstock

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.