www.dearmom.gr

Αρχική/ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ/Γυναίκα/6 πράγματα που είναι καλό να μην κάνεις όταν έχεις νεύρα

6 πράγματα που είναι καλό να μην κάνεις όταν έχεις νεύρα

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
6 πράγματα που είναι καλό να μην κάνεις όταν έχεις νεύρα

Από την Ελένη Οικονόμου

Ακόμα και αν ο θυμός είναι -σύμφωνα με τους ειδικούς-  σημάδι αδυναμίας του χαρακτήρα, δεν είμαστε πάντοτε σε θέση να τον αποφύγουμε. Είναι μάλιστα επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι ο θυμός μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας, καθώς απελευθερώνει στον οργανισμό τις ίδιες ακριβώς ορμόνες, όπως και το στρες. Και φυσικά, πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία μας, το να δρούμε σε καθεστώς θυμού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική, όσο και στην οικογενειακή μας ζωή.

Αν λοιπόν είσαι θυμωμένη, είναι καλύτερο να συγκρατήσεις τα νεύρα σου και να ηρεμήσεις λίγο πριν κάνεις τα παρακάτω:

Κοινοποιήσεις τις σκέψεις σου στα social media

Αν και αποτελεί συνήθεια για πολύ κόσμο πλέον να «ποστάρει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ό τι σκέφτεται και ό τι (μα ό τι) του συμβαίνει, εμείς υποστηρίζουμε ότι μάλλον δεν είναι και τόσο σοφό. Τα νεύρα σου ή η κακοκεφιά σου δεν αφορούν κανένα και σίγουρα θα υπάρξουν και κάποιοι που μπορεί και να χαρούν αν σου συμβαίνει κάτι δυσάρεστο…  Είναι καλύτερο λοιπόν να κρατήσεις τη διάθεσή σου για δικτύωση, όταν θα έχεις κάτι πιο ενδιαφέρον να μοιραστείς από μια οργισμένη δήλωση.

Πάρεις μια σημαντική απόφαση

Είναι γνωστό ότι ο θυμός αποτελεί  τον χειρότερο σύμβουλο, όταν πρόκειται να πάρουμε μια απόφαση και ειδικά μάλιστα όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε στάση μετά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θες να υποβάλεις επί τόπου την παραίτηση σου στο αφεντικό σου επειδή σε εξόργισε, πάρε μια βαθιά ανάσα και κράτα την όποια απόφασή σου για αργότερα. Αν δεν έχεις αλλάξει γνώμη, αφού έχεις τελικά ηρεμίσει, τουλάχιστον θα είσαι σίγουρη ότι η απόφασή σου δεν ήταν απλά μια «εν βρασμώ» αντίδραση.

Καθίσεις στο τιμόνι

Νεύρα και οδήγηση, μπορούν να αποδειχτούν ως ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Αν βρίσκεσαι σε καθεστώς θυμού, είναι καλύτερο να προσπαθήσεις να ηρεμήσεις λίγο πριν οδηγήσεις, ώστε να μην εκθέσεις σε κίνδυνο τόσο τη δική σου ασφάλεια, όσο και των άλλων.

Διαβάστε επίσης: 6 απλές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή

Αρχίσεις να μιλάς με όποιον βρεις μπροστά σου

Μπορεί το τηλεφώνημα από την πεθερά σου να σε έκανε έξαλλη, αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να το μάθουν και όλοι οι υπόλοιποι στο γραφείο. Ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή θες να εκφράσεις ό τι σου συμβαίνει για να εκτονωθείς, είναι καλύτερο να μην μοιράζεσαι τόσο προσωπικές σου πληροφορίες με άτομα τα οποία το μόνο που σε συνδέει μαζί τους είναι μια τυπικά καλή σχέση.  Κράτα τις εξομολογήσεις για τους φίλους και τις φίλες σου, που νοιάζονται για σένα πραγματικά.

Επιστρέψεις σε κακές συνήθειες

Το να ξαναρχίσεις το κάπνισμα επειδή διανύεις μια περίοδο με πολλά νεύρα, σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα. Το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να επαναφέρεις μια συνήθεια, από την οποία μάλιστα προσπάθησες πολύ για να απαλλαγείς.  Αν είσαι θυμωμένη, είναι καλύτερο να εκτονωθείς σωματικά με κάποια άσκηση. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που αθλούνται τακτικά είναι πιο ήρεμοι και  χαρούμενοι, καθώς μέσω της άσκησης απελευθερώνεται στον οργανισμό η σεροτονίνη, γνωστή και ως η ορμόνη της ευτυχίας.

Ξεσπάσεις το θυμό σου στους άλλους

Μπορεί εκείνη την ώρα να μην το καταλαβαίνεις, όμως πάνω στα νεύρα σου είναι πιθανό να συμπεριφερθείς άσχημα ή να προσβάλεις κάποιον που δεν φταίει καθόλου για την κατάσταση σου. Και επειδή τα λόγια είναι πέτρες  και όταν τα πετάξεις, δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω, φρόντισε να μην χαλάς τις σχέσεις σου με τους γύρω σου, μόνο και μόνο επειδή έχεις εκνευριστεί.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Dear Mom,
Η άποψη σου και η εμπειρία σου είναι πολύ σημαντική για όλες μας.
Μοιράσου τη μαζί μας!