www.dearmom.gr

Αρχική/ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ/Νέα & Έρευνες/Τι αλλάζει στον εγκέφαλο του άντρα όταν γίνεται πατέρας

Τι αλλάζει στον εγκέφαλο του άντρα όταν γίνεται πατέρας

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Τι αλλάζει στον εγκέφαλο του άντρα όταν γίνεται πατέρας

από τη Μαριάννα Σπυράκου

Μια νέα μελέτη δείχνει πως και οι άντρες υπόκεινται νευρολογικές αλλαγές όταν αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως πατεράδες, με αποτέλεσμα να αλλάζει η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, η αμυγδαλή, το κομμάτι του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα συναισθήματα, προκαλεί στον πατέρα αισθήματα παρόμοια με αυτά που νιώθει η μητέρα. 

Αυτό ανακάλυψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ισραήλ, δείχνοντας πως υπάρχουν νευροφυσιολογικές ανακατατάξεις που ορίζουν και εσωτερικά την αλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου όταν γίνεται γονέας, είτε είναι άντρας, είτε γυναίκα. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα βγήκε από τη μελέτη εγκεφαλογραφημάτων ανδρών πριν γίνουν μπαμπάδες και αφού κράτησαν το παιδί τους στην αγκαλιά τους. Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα, δίνουν στον άντρα τη δυνατότητα να βιώνει πιο έντονα συναισθήματα και να έχει πιο ισχυρό το αίσθημα της ασφάλειας, κάτι που τον κάνει πιο καλό γονέα. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν για ακόμη μια φορά πως υπάρχει συγκεκριμένο νευρωνικό δίκτυο που υπόκειται συγκεκριμένες αλλαγές όταν εμπλέκεται η ανατροφή των παιδιών στη ζωή ενός άνδρα, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της φύσης. Τέλος, δίνει ένα ακόμα λόγο στους μπαμπάδες να ισχυρίζονται ότι και η πατρότητα είναι σπουδαίος ρόλος, ορισμένος από την ίδια τη ζωή, όσο και αν εμείς επιμένουμε ότι η μητρότητα είναι ένα βήμα πιο μπροστά...

Φωτογραφία: Shutterstock

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.