www.dearmom.gr

Αρχική/ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ/Διατροφή & Άσκηση/Μπόμπιρες επιλεκτικοί και δύσκολοι με το φαγητό τους!

Μπόμπιρες επιλεκτικοί και δύσκολοι με το φαγητό τους!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Μπόμπιρες επιλεκτικοί και δύσκολοι με το φαγητό τους!

από την Ιωάννα Μίχαλου

Εκεί που τα έτρωγε όλα χωρίς πρόβλημα, ξαφνικά έχει αρχίσει να γίνεται δύσκολο με το φαγητό του. Αρνείται να φάει πολλά από όσα μέχρι πρότινος έτρωγε με ευκολία και προβάλλει εκφράσεις δυσαρέσκειας όταν αντικρίζει φαγητά που νόμιζες ότι του αρέσουν. Τι του συμβαίνει;
Αυτό που του συμβαίνει ονομάζεται επιλεκτικότητα και εμφανίζεται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας. Στην ουσία είναι μια διαταραχή πρόσληψης τροφής που θέλει ειδικό χειρισμό για να αντιμετωπιστεί, διαφορετικά μπορεί να διαρκέσει και για όλη την υπόλοιπη ζωή του παιδιού. 
Η επιλεκτικότητα συνήθως αφορά ομάδες τροφών που ξαφνικά αποκλείονται από τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού ή τροφές που δεν είναι ελκυστικές στην όψη ή στην όσφρηση. Αυτές δεν προκαλούν καμία έλξη στο παιδί και αρνείται κατηγορηματικά να τις καταναλώσει. Είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε μια απλή φάση άρνησης από την επιλεκτικότητα ως διαταραχή, αφού η μία ως φάση περνάει μετά από κάποιο καιρό, ενώ η άλλη παραμένει για αρκετό διάστημα, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Συνήθως οφείλεται σε κάποια δυσάρεστη εμπειρία με συγκεκριμένη τροφή, όπως για παράδειγμα ένα φρούτο που ήταν πολύ ξινό και του προκάλεσε δυσάρεστη αίσθηση, με αποτέλεσμα να αρνείται να ξαναφάει το ίδιο ή και όλα τα φρούτα. Πέρα από αυτό, μπορεί να είναι σημάδι μιας γενικότερης δύσκολη εξελικτικής πορείας, που δεν αφορά μόνο το φαγητό, αλλά και πολλές άλλες πτυχές της ζωής του. Το ένα έχει πρακτικά αίτια, το άλλο ψυχογενή. 
Πώς να το χειριστείς
Σίγουρα όχι με πίεση. Το να το καταπιέζεις να φάει κάτι που με πίστη αρνείται, δεν έχει αποτέλεσμα. Αντίθετα, κάνει την άρνηση αυτή ακόμα πιο έντονη. Βρες το λόγο που έχει οδηγήσει σε αυτή τη διαταραχή και βάσισε πάνω της την στρατηγική αντιμετώπισης. Ρώτησε το παιδί γιατί αρνείται να φάει φακές, ενώ του άρεσαν τόσο πολύ. Με μια ήρεμη συζήτηση θα μπορέσεις να βγάλεις ένα συμπέρασμα. Αν κάτι του προκάλεσε δυσαρέσκεια σε παλαιότερη κατανάλωση, τότε εξήγησέ του ότι ήταν τυχαίο και ότι δεν είναι απαραίτητο να ξανασυμβεί. Φτιάξε του ένα φαγητό που του αρέσει πολύ και προσπάθησε μαζί με αυτό να εντάξεις στο τραπέζι και ένα πιάτο φακές. Δοκίμασε πρώτα για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι εντάξει και ζήτησέ του να προσπαθήσει. Όταν τα καταφέρεις επιβράβευσέ το. Παράλληλα, προσπάθησε να του συστήνεις νέες γεύσεις και εμφανίσεις, ώστε να εκπαιδεύσεις τον ουρανίσκο του στην διαφορετικότητα και να κάνεις πιο ελκυστική την όψη του πιάτου. 
Αν η επιλεκτικότητα έχει ψυχογενή αίτια και συνδυάζεται με άλλες συμπεριφορές, τότε θα πρέπει να ανακαλύψεις τους λόγους που το παιδί σου δεν αισθάνεται καλά. Αν του συμβαίνει κάτι ή το απασχολεί κάποιο θέμα, πρέπει να το συζητήσεις μαζί του και να το βοηθήσεις να το ξεπεράσει. Πάντα η βοήθεια ενός ειδικού είναι πολύτιμη. Όταν νιώσει καλύτερα, τότε θα δεις πως θα επιστρέψει με όρεξη στο τραπέζι!

Φωτογραφία: Shutterstock

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.