www.dearmom.gr

Αρχική/ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ/Υγεία & Ανάπτυξη /Κατανοώντας τη δυσλεξία

Κατανοώντας τη δυσλεξία

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Κατανοώντας τη δυσλεξία

από την Ανδρομάχη Σουλοπούλου

με τη συνεργασία της Ειδικής Παιδαγωγού- Παιδοψυχολόγου, Άννυς Τούμπα

Η δυσλεξία είναι μια μόνιμη  ιδιαιτερότητα στον τρόπο μάθησης, που ακολουθεί το άτομο σε όλη του τη ζωή και εντοπίζεται κυρίως  στην δυσκολία  αποκωδικοποίησης του γραπτού λόγου (ανάγνωση, γραφή,ορθογραφία).

Με την πάροδο του χρόνου, κάποια από τα συνήθη συμπτώματα υποχωρούν και μπαίνοντας το παιδί- έφηβος  στην ενήλικη ζωή, δίνουν τη θέση τους σε κάποια άλλα.

Συνήθως κατά την σχολική ζωή, το δυσλεκτικό παιδί, είναι και πιο ευάλωτο.

Η Δυσλεξία βρίσκεται κάτω από την ΄ομπρέλα΄ των μαθησιακών δυσκολιών και αποτελεί Ειδική μαθησιακή δυσκολία.

Υπάρχει η πεποίθηση, ότι τα άτομα με δυσλεξία διαβάζουν ανάποδα από δεξιά προς τα αριστερά. Αν και αυτό συμβαίνει μερικές φορές, το βασικότερο θέμα είναι, ότι δεν μπορούν να καταλάβουν τους ήχους στους οποίους αντιστοιχούν τα γράμματα, επειδή ο εγκέφαλός τους λειτουργεί διαφορετικά. Το έλλειμμα στην Φωνολογική Ενημερότητα, παρεμποδίζει την ικανότητα του παιδιού να συνδέει τον  ήχο με την μορφή του γράμματος.  Το γεγονός αυτό παραπέμπει σε μια φτωχότερη φωνολογική αντίληψη.

Η δυσλεξία,  μπορεί να συνοδεύεται από έλλειψη αυτοεκτίμησης, προβλήματα συμπεριφοράς,υπερκινητικότητα, συναισθηματικές δυσκολίες και διάσπαση προσοχής, τα οποία πολλές φορές αποτελούν δευτερογενή συμπτώματα της ειδικής μαθησιακής δυσκολίας.

Από την άλλη πλευρά, οι  αισθητηριακές βλάβες (διαταραχές), δεν συνιστούν συμπτώματα,  αίτια, ούτε συνδέονται με την  δυσλεξία, καθώς η ύπαρξή τους αποκλείει αυτόματα την σχετική διάγνωση (δυσλεξίας)

Επιπλέον τα παιδιά με δυσλεξία, έχουν πολύ ικανοποιητική ευφυία, η οποία  πολλές φορές ξεπερνά τον μέσο όρο.

Μια σωστή σκιαγράφηση θα ήταν ότι πρόκειται για άτομα με διαφορετικό τρόπο σκέψης, διαισθητικά, εξαιρετικά δημιουργικά, που πολύ συχνά διαπρέπουν στις τέχνες, στο σχεδιασμό, στην πληροφορική. Πρόκειται για παιδιά, τα οποία ‘σκέφτονται με εικόνες’.

Τι προκαλεί τη δυσλεξία;

Η δυσλεξία φαίνεται να είναι κληρονομική και έρευνες κάνουν λόγο για γονίδια που μπορεί είναι υπεύθυνα για αυτή.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι προκύπτει από κάποιες δομικές διαφορές στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα στο αριστερό ημισφαίριο.

Στους εγκεφάλους ατόμων με δυσλεξία έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει πολύ μικρή δραστηριότητα στις περιοχές που συνδέουν το γραπτό λόγο με τα φωνητικά του μέρη. Κατά συνέπεια για να διαβάσουν πρέπει να αναπτύξουν εναλλακτικούς νευρολογικούς δρόμους. Χρησιμοποιούν λοιπόν περισσότερο ένα μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, που αποκαλείται «περιοχή Broca» και συνδέεται με άλλες πτυχές της επεξεργασίας της γλώσσας και του λόγου.

Ωστόσο, η δυσλεξία μπορεί να ενταθεί και από περιβαλλοντικούς παράγοντες (φτωχό πολιτισμικό περιβάλλον, χαμηλή ποιότητα εκπαίδευσης, αποθαρρυντική οικογένεια)

Τα χαρακτηριστικά της δυσλεξίας ποικίλουν  από άτομο σε άτομο, καθώς και οι διαβαθμίσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η δυσλεξία δεν είναι κάτι που πρέπει να δημιουργεί ενοχές ή δεν επιτρέπει σε όσους χαρακτηρίζονται από αυτήν, να ζήσουν κανονικά, να ξεχωρίσουν και να επιτύχουν όσα ονειρεύονται.

Φωτογραφία: Shutterstock

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.