www.dearmom.gr

Αρχική/ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ/Υγεία & Εξετάσεις /Κοινά παιδικά συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις

Κοινά παιδικά συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Κοινά παιδικά συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις

από την Ιωάννα Μίχαλου

με τη συνεργασία της Παιδιάτρου, MD, MSc, Ιωάννας Κωστέρια

Υπάρχουν μερικά συμπτώματα που προδίδουν ότι το μωρό σου αντιμετωπίζει μια κοινή παιδική ασθένεια, η οποία σαφώς δεν θα πρέπει να σε ανησυχήσει, θα πρέπει όμως να σε κινητοποιήσει άμεσα. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα συμπτώματα, ώστε να είσαι ενημερωμένη και έτοιμη να τα αντιμετωπίσεις ανά πάσα στιγμή.
- Διάρροια
Συχνότατο φαινόμενο σε όλα τα παιδάκια, που μπορεί να σημαίνει ότι ήπιε λίγο παραπάνω φρουτοχυμό ή ότι κόλλησε μια ίωση. Κράτα το παιδί σπίτι και δίνε του πολλά υγρά. Αν το παιδί δείχνει εντελώς εξαντλημένο, δεν προσλαμβάνει επαρκώς υγρά, οι διάρροιες δε σταματήσουν μέσα σε 24-36 ώρες ή συνδυαστούν με υψηλό πυρετό, τότε κάλεσε τον παιδίατρο. Μην κάνεις ειδικές στερητικές δίαιτες και του στερείς πολύτιμα θρεπτικά συστατικά
- Δυσκοιλιότητα
Από την άλλη πλευρά, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το παιδί δεν έχει ενεργηθεί καθόλου για κάποιες μέρες. Αν δεν έχει πόνο στην κοιλιά ή εμετό, , τότε ‘ένας χυμός και πολλές φυτικές ίνες θα βοηθήσουν.
- Εμετοί
Μαζί με διάρροια συνήθως σημαίνει ότι έχει αρπάξει κάποια ίωση. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη σε τέτοια περίπτωση, αλλά αν δεν μπορεί να κρατήσει κανένα υγρό στον οργανισμό του, μίλα με τον παιδίατρο. Άφησε να περάσουν περίπου 2 ώρες από τον τελευταίο εμετό πριν δοκιμάσεις να του δώσεις οτιδήποτε-ακόμη και νερό-από το στόμα.
- Πυρετός
Ο πυρετός από μόνος του δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει βρει κάτι στο οποίο αντιδρά. Πέρα από το κοινό κρυολόγημα που αντιμετωπίζεται με απλά αντιπυρετικά και ενυδάτωση του οργανισμού, μπορεί να υποδηλώνει κάποια λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή λοίμωξη. Αν συνυπάρχουν άλλα συμπτώματα ή ο πυρετός δεν υποχωρεί με τίποτα, επικοινώνησε με το γιατρό σου. Είναι σημαντικό το παιδί να είναι ζωηρό όταν ο πυρετός πέφτει!
- Βήχας
Μαζί με πυρετό δείχνουν ότι το παιδί έχει κρυώσει, ενώ αν ο πυρετός ανεβαίνει και δεν υποχωρεί μπορεί να κρύβεται κάποια πνευμονία. Επίσης το άσθμα μπορεί να προκαλέσει έντονο βήχα. Μην πάρεις πρωτοβουλίες ως προς τη θεραπεία, αφού τα σιρόπια δεν ενδείκνυνται από μια ηλικία και κάτω. Συμβουλέψου καλύτερα τον παιδίατρο σου.
- Ερεθισμοί και κοκκινίλες
Σχεδόν όλα τα παιδιά εμφανίζουν κάποιον ερεθισμό στο δέρμα τους. Πέρα από τους γνωστούς ερεθισμούς λόγω πάνας ή λόγω διάρροιας που περνάνε με σωστή φροντίδα, μπορεί να υπάρχουν και εκ γενετής σημάδια. Αν δεις όμως ότι το παιδί πονάει όταν πιέζεις την περιοχή, επικοινώνησε με τον παιδίατρο καθώς μπορεί να υπάρχει κάποια μόλυνση. Ενημέρωσέ τον ακόμη για κάθε εξάνθημα που συνοδεύεται από πυρετό
- Πόνος στην κοιλιά και στο στομάχι
Είναι συχνοί πόνοι που συνήθως δεν κρύβουν τίποτα ανησυχητικό. Σε μικρές ηλικίες εκφράζονται δυστυχώς μόνο με κλάμα και τους πρώτους 3 μήνες ζωής μαρτυράνε το συχνό πρόβλημα των κολικών. Αν παράλληλα υποφέρει από εμετούς και διάρροια που επιμένουν ή αν συνυπάρχουν με άλλα συμπτώματα κάνε ένα τηλέφωνο στο γιατρό. Ο πόνος που αναγκάζει το παιδί να σταματήσει το παιχνίδι συνήθως είναι σημαντικός. Πολύ συχνή αιτία η δυσκοιλιότητα.

Φωτογραφία: Shutterstock.com

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.