www.dearmom.gr

Αρχική/ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ/Υγεία & Ανάπτυξη /Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επίδραση των υπολογιστών στην όραση των παιδιών μας

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επίδραση των υπολογιστών στην όραση των παιδιών μας

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επίδραση των υπολογιστών στην όραση των παιδιών μας

από τη Μαριάννα Σπυράκου
Συνέντευξη στο Χειρουργό Οφθαλμίατρο, Στέφανο Μ. Στέφα

Οι υπολογιστές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών μας. Όσο και να μη μας αρέσει, αυτή είναι μια πραγματική συνθήκη που αντί να αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων, έρχεται όλο και νωρίτερα στη ζωή ενός παιδιού. Για να είμαστε ενημερωμένοι και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στα παιδιά μας, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα, όπως αυτά που ρωτήσαμε το Χειρουργό Οφθαλμίατρο Στέφανο Στέφα. 

Η έκθεση στον Η/Υ μπορεί να προκαλέσει φθορά στα μάτια;
Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι υπολογιστές στην όραση και στα µάτια γενικότερα βρίσκονται ακόμα κάτω από διαρκή παρατήρηση, γενικά όμως δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σημαντική μόνιμη βλάβη. 
Παλαιότερα, που τα περισσότερα παιδιά έπαιζαν σε ανοικτούς χώρους, η μακρινή τους όραση ήταν περισσότερο σημαντική. Σήμερα, τα παιδιά ξοδεύουν μία με τρεις ώρες καθημερινά μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, είτε για τις σχολικές τους εργασίες είτε για βιντεοπαιχνίδια. Αυτή η παρατεταμένη χρήση, φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα που δεν ήταν γνωστά πριν από μερικά χρόνια…
Με την υπέρμετρη χρήση του υπολογιστή, το ανώριμο οπτικό σύστημα του παιδιού επικεντρώνεται (και συνεπώς πιέζεται) περισσότερο από τις συνήθεις δραστηριότητες. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παιδιών πρώιμης παιδικής ηλικίας (2-3 ετών) που ενθαρρύνονται από τους γονείς τους να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή, το πρόβλημα επιτείνεται. 
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Οπτομετρών, ο αρνητικός αντίκτυπος της χρήσης των υπολογιστών στην παιδική ηλικία γνωστό και ως «computer vision syndrome», οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες:
-
Τα παιδιά έχοντας περιορισμένο βαθμό αυτοπροστασίας δουλεύουν μπροστά στον υπολογιστή για ώρες ή με ελάχιστα λεπτά διαλείμματος. Αυτή η παρατεταμένη δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εστίασης και προσήλωσης της όρασης.
-
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικά. Με την ανεξέλεγκτη παρατεταμένη χρήση Η/Υ το οπτικό τους σύστημα εκπαιδεύεται να βλέπει λάθος (δηλ. πιστεύουν ότι όσα βλέπουν και όπως τα βλέπουν είναι φυσιολογικά ακόμα και αν έχουν πρόβλημα με την όρασή τους)
-
Οι θέσεις των υπολογιστών είναι σχεδιασμένοι για ενήλικες που φυσιολογικά πρέπει να βλέπουν την οθόνη τους υπό γωνία 10°-15° κι ελαφρώς προς τα κάτω. Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό σε άτομα παιδικής ηλικίας, που λόγω του μικρού μεγέθους τους βλέπουν την οθόνη υπό κακή οπτική γωνία.
Σήμερα, οι περισσότεροι παιδοφθαλμίατροι πιστεύουν βάσει μελετών ότι η υπερβολική χρήση του υπολογιστή κατά την παιδική ηλικία επηρεάζει αρνητικά την όραση των παιδιών και αυξάνει 50% τον κίνδυνο για μυωπία, ιδίως κατά την προεφηβική ηλικία. 
Άλλα συνήθη οφθαλμολογικά συμπτώματα που αποδίδονται σε υπερβολική χρήση Η/Υ είναι:
Πονοκέφαλος ή πόνος ανάμεσα στα µάτια (κοπιωπία)
Μάτια ξηρά ή /και ερεθισμένα (τσούξιμο, δακρύρροια, ερυθρότητα).
Θολή, συγκεχυμένη μακρινή όραση  
Κακή εκτίμηση των χρωμάτων
Δυσκολία προσαρμογής σε εναλλαγές αποστάσεων αντικειμένων (αργή επανεστίαση)
Περιστασιακή διπλωπία.

Πώς πρέπει να προστατεύουμε ένα παιδί που περνάει πολλές ώρες μπροστά στο PC;
Οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι οι πρώτοι που πρέπει να αναγνωρίσουν κάθε συμπεριφορά που δείχνει πιθανά προβλήματα όπως: κόκκινα μάτια, συχνό τρίψιμο των ματιών, κλίση του κεφαλιού ή άλλες ασυνήθιστες στάσεις και τέλος παράπονα για θολή όραση ή κουρασμένα μάτια. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον οφθαλμίατρο.

Δώστε μας μερικές γενικές οδηγίες που θα βοηθήσουν να διαφυλάξουμε την υγεία των ματιών των παιδιών μας.
Καταρχήν πριν ξεκινήσει το σχολείο, κάθε παιδί θα πρέπει να κάνει έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο περιλαμβάνοντας τον έλεγχο κοντινής και μακρινής όρασης (με χρήση παιδιατρικών πινάκων οπτοτύπων με εικόνες), εκτίμηση διάθλασης με ειδική μέθοδο και με κατάργηση της προσαρμογής (σκιασκοπία υπό κυκλοπληγία) και με ορθοπτικό έλεγχο (έλεγχο για στραβισμό). Ο έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 1-2 έτη. 
Πρέπει να ενθαρρύνεται η χρήση κατάλληλων γυαλιών οράσεως για τη διόρθωση των διαθλαστικών βλαβών (μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας). Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να χρησιμοποιεί τους Η/Υ µε πολύ μεγαλύτερη άνεση. 
Ο χρόνος εργασίας των παιδιών μπροστά σε υπολογιστή θα πρέπει να είναι πάντα ελεγχόμενος από τους γονείς και κατά το δυνατόν διακεκομμένος ώστε να παρεμβάλλονται μεσοδιαστήματα ανάπαυσης για το οπτικό τους σύστημα. Προτείνονται διαλείμματα 2-3 λεπτών κάθε 15-20 λεπτά εργασίας ή των 5 λεπτών για κάθε μισή ώρα εργασίας ή των 10 λεπτών για μια ώρα εργασίας.
Οι θέσεις εργασίας για τον υπολογιστή θα πρέπει να είναι έτσι προσαρμοσμένες ώστε να ταιριάζουν σε παιδί και όχι σε ενήλικα. Το κάθισμα πρέπει να είναι εργονομικά σχεδιασμένο και ρυθμιζόμενου ύψους, ώστε η οθόνη να βρίσκεται πάντα υπό σωστή οπτική γωνία (10°-15° χαμηλότερα από το επίπεδο των ματιών) και σε απόσταση τουλάχιστον 50-60 εκατοστών.
Η εργασία με Η/Υ σε σκοτεινό περιβάλλον πρέπει να αποφεύγεται. Ο φωτισμός του χώρου πρέπει να είναι 3 φορές εντονότερος από αυτόν της οθόνης
και να μην αντανακλάται φώς από παράθυρο ή άλλη φωτεινή πηγή επί της οθόνης.
Το μέγεθος γραμματοσειράς ή εικόνας στην οθόνη πρέπει να ρυθμίζεται στο επιθυμητό επίπεδο που να επιτρέπει την ανάγνωση ή την παρατήρησή του χωρίς κόπο. 
Τέλος η χρήση συνθετικών δακρύων μπορεί να βοηθήσει µε τη ξηροφθαλμία που προκαλεί η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από μείωση της ταχύτητας και συχνότητας ανοικλεισίµατος των ματιών. Για τον ίδιο λόγο είναι αναγκαία η επαρκής και  σωστή ενυδάτωση της ατμόσφαιρας στην οποία εργάζεται το άτομα που χρησιμοποιεί τον Η\Υ.

Η αγορά συγκεκριμένης οθόνης ή πρόσθετων εξαρτημάτων μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες έκθεσής του στον υπολογιστή;
Όσο αφορά στην οθόνη, πρέπει να χρησιμοποιείται καλής ποιότητας, καθαρό από σκόνη κι ευμέγεθες monitor (όχι TV), με σωστή ρύθμιση αντίθεσης (contrast), κατάλληλη φωτεινότητα (brightness), καλό ρυθμό ανανέωσης (refresh rate) κι υψηλή συχνότητα λειτουργίας (Hz). Σε παλαιότερης τεχνολογίας οθόνες (CRT) καλό είναι να εφαρμόζονται ειδικά φίλτρα απορρόφησης ακτινοβολίας.

Φωτογραφία: Shutterstock

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.