www.dearmom.gr

Αρχική/ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ/Ανάπτυξη & Μάθηση/Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου!

Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου!

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου!

από την Μαριάννα Σπυράκου

Το μωρό σου αναπτύσσεται με ασύλληπτη ταχύτητα μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να βαδίζει με τα αναπτυξιακά στάνταρ για να αποδεικνύει ότι η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική, αφού έτσι κι αλλιώς κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Μπορεί ένα μωρό να μιλήσει γρηγορότερα, αλλά να καθυστερήσει σε κάποιον άλλο τομέα ή το αντίστροφο.

Πρώτο τρίμηνο: Μια πολύ σημαντική περίοδος που θα του μάθει να ζει σε ένα καινούριο περιβάλλον, έξω από το σώμα της μητέρας του. Ο εγκέφαλός του είναι το εφόδιο για να το βοηθήσει να προσαρμοστεί. Θα το δεις να χαμογελάει, να σηκώνει το κεφάλι, να παρακολουθεί, να προσπαθεί να εστιάζει, να ανοιγοκλείνει τα χέρια, να επιχειρεί να πιάνει πράγματα. Το πιο χαριτωμένο που κάνει είναι ότι ανταποκρίνεται στα χαμόγελα που του χαρίζεις με ένα μικρό και γλυκύτατο χαμογελάκι!

Δεύτερο τρίμηνο: Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών μηνών θα βρει σύμμαχο στις εξερευνήσεις του τα ίδια του τα χέρια. Θα προσπαθεί να αρπάξει αντικείμενα, να γραπώσει ό τι βρεθεί μπροστά του, από τα μαλλιά σου μέχρι το κινητό σου. Θα τα χρησιμοποιεί για να κυλιστεί στο πάτωμα διαγράφοντας διαφορετικές πορείες κάθε φορά. Του αρέσει να παίζει και να βρίσκεται κοντά σου, κάτι που θα το καταλάβεις άμα το ακούσεις να κλαίει κάθε φορά που απομακρύνεσαι λίγο. Βγάζει άναρθρες κραυγές και μπορεί να επιδοθεί σε μακρόσυρτο γέλιο αν κάτι του φανεί αστείο!

Τρίτο τρίμηνο: Σηματοδοτεί και την είσοδο στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής του. Είναι ήδη μισού έτους! Αυτή είναι και η κατάλληλη εποχή να εξερευνήσει το χώρο, αφού έχει ανακαλύψει ότι μπορεί να μετακινείται με μία πρώιμη μέθοδο μπουσουλήματος που μοιάζει περισσότερο σαν να σέρνεται! Όσο περνάνε όμως οι εβδομάδες αρχίζει και βελτιώνεται αποκτώντας μαεστρία στο μπουσούλημα. Αυτό δείχνει ότι έχει ανακτήσει μια ανεξαρτησία στη μετακίνηση, όπως βέβαια και στις στάσεις που κάνει αφού μπορεί και κάθεται χωρίς να πρέπει να στηρίζεται κάπου και να στέκεται! Μην εκπλαγείς αν του πεις κάτι και ανταποκριθεί, όπως ένα “όχι”, ή αν ακούσεις για πρώτη φορά κάτι που μοιάζει με “μαμά ή μπαμπά”.

Τέταρτο τρίμηνο: Είναι πλέον ένα μικρό παιδάκι! Μπορεί και τρώει μόνο του χωρίς να χρειαστεί να το ταΐσεις  αφού μπορεί εύκολα πια να πιάσει μια στέρεα τροφή και να την βάλει στο στόμα του. Με την ίδια ευκολία πλέον μετακινείται στο χώρο χρησιμοποιώντας τα έπιπλα για να βοηθηθεί και μερικά μωράκια μπορεί τώρα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Γύρω στα πρώτα του γενέθλια θα λέει περίπου τρεις με τέσσερις ξεκάθαρες λέξεις και άλλες που μόνο εκείνο καταλαβαίνει  Αν του δείξεις ένα αντικείμενο θα καταλάβει απευθείας ποιο εννοείς, ενώ μπορεί να μιμηθεί μια κίνησή σου κάνοντας ό τι κάνεις!

Φωτογραφία: Shutterstock.com

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.