www.dearmom.gr

Αρχική/ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ/Υγεία & Εξετάσεις/Ασφαλής ύπνος για το μωρό σου

Ασφαλής ύπνος για το μωρό σου

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Ασφαλής ύπνος για το μωρό σου

από την Μαριάννα Σπυράκου
με τη συνεργασία της Μαίας MSC(c), Παρασκευής Μεσσήνη

«Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσουμε ώστε ο ύπνος να είναι καλός και ασφαλής. Όσο το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου στα βρέφη παραμένει ένα φαινόμενο που δεν έχει βρει ξεκάθαρες απαντήσεις, τόσο οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες για να ανακαλύψουν τι πραγματικά συμβαίνει και μας δίνουν συνεχώς πολύτιμες οδηγίες. Μερικές από αυτές αφορούν τον ύπνο των μωρών μας και είναι πραγματικά πολύτιμες. 

Ιδανική θερμοκρασία
Οι κατάλληλες συνθήκες για τον ύπνο του μωρού είναι πολύ σημαντικές. Το κρύο φυσικά δεν ενδείκνυται, αλλά ούτε και η πολλή ζέστη. Μια κανονική θερμοκρασία δωματίου, περίπου 20 βαθμοί κελσίου, είναι η κατάλληλη για να κοιμηθεί το μωρό όμορφα και με ασφάλεια. Δεν τοποθετούμε την κούνια δίπλα από καλοριφέρ και κάτω από air condition. Παρακολουθούμε το μωρό σε τακτά χρονικά διαστήματα για το αν ιδρώνει, ώστε να αφαιρέσουμε κάτι από τα σεντονάκια του ή αν κρυώνει, ώστε να το σκεπάσουμε.

Ύπνος ανάσκελα
Έρευνες δείχνουν ότι από τότε που η Παγκόσμια Παιδιατρική Κοινότητα ανακοίνωσε πως είναι επικίνδυνο να κοιμούνται τα μωρά μπρούμυτα, το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου στα βρέφη μειώθηκε στο μισό.

Η στάση του ύπνου του μωρού αποτελεί ιδιαίτερο ζήτημα. Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι τα νεογέννητα μέχρι 6 μηνών θα πρέπει να τοποθετούνται για ύπνο σε ύπτια θέση, δηλαδή πάνω στη πλάτη τους, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS). Η ίδια Εταιρία αρκετά χρόνια πριν το 1992 είχε συστήσει στους γονείς να τοποθετούν τα βρέφη τους είτε σε ύπτια θέση, είτε στο πλάι και σε καμία περίπτωση μπρούμυτα το βράδυ. Τα μωρά, σε περίπτωση που τα έχουμε ταΐσει,  είτε κοιμούνται, είτε όχι, όταν τα βάζουμε στην κούνια τους πρέπει να τα τοποθετούμε στο πλάι, αφού έχουν ρευτεί και αρκετή ώρα μετά, αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο πνιγμονής.

Χωρίς μαξιλάρι και κουκλάκια
Για τη μείωση του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου, πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση μαλακών αντικειμένων, όπως μαξιλάρια, παπλώματα, αρκουδάκια και πάνες στις κούνιες μέχρι 2 χρονών γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο για πνιγμό. Μετά την ηλικία των 2-3 χρόνων, μπορείτε να τοποθετήσετε στην κούνια του ένα μικρό και ελαφρύ μαξιλαράκι.

Μετά τον 6ο μήνα το μωρό αρχίζει να κινείται μόνο του και αυτή η κινητικότητα μειώνει πολύ την πιθανότητα του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS).


Όχι καπνός!
Απαγορεύεται ρητά το τσιγάρο στο χώρο που κοιμάται το μωρό. Οι επιστήμονες απαγορεύουν στους γονείς να καπνίζουν στο δωμάτιο του μωρού ή σε χώρο κοντά σε αυτό. 

Το κρεβατάκι του
Ερευνητές κατέληξαν ότι ο ύπνος του μωρού είναι καλύτερος όταν κοιμάται σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και στο ίδιο κρεβάτι, μειώνοντας τις πιθανότητες για κάτι ανεπιθύμητο όπως το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου.  Είναι σημαντικό να μην σκεπάζετε το μωρό εντελώς, να έχει σκληρό στρώμα και να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών διότι υπάρχει ο κίνδυνος να το καταπλακώσετε και να υποστεί ασφυξία.

Tip! Η πιπίλα δεν συνίσταται. Ωστόσο δεν είναι απαγορευτική η χρήση της κατά τη διάρκεια του ύπνου σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν όμως δεν την θέλει το μωρό, μην επιμείνεις. 

Φωτογραφία: Shutterstock

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.