www.dearmom.gr

Ανάβω το air condition στο δωμάτιο του μωρού. Είναι επικίνδυνο;

Στην πολυκατοικία μας δεν έχουν βάλει ακόμα πετρέλαιο και αναγκαστικά ανάβω το air condition στο δωμάτιο του μπέμπη μου. Κάνει όμως για το μωρό;

Ελένη Μιχ.

Απαντάει η Μαία MSC(c)
Μεσσήνη Παρασκευή
Δείτε εδώ το βιογραφικό της
Μεσσήνη Παρασκευή

Εάν η χρήση air condition είναι η μοναδική λύση θέρμανσης, τότε θα πρέπει να λάβεις όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας του μωρού σου.

Αν το air condition είναι πολύ παλιό, καλό θα ήταν να αλλαχθεί με ένα καινούργιο τελευταίας τεχνολογίας (DC Inverter) για σταθερή θερμοκρασία χώρου με ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα υψηλής απορρόφησης ρύπων και με ειδικούς ιονιστές ατμόσφαιρας. Επίσης, καλό θα ήταν το air condition να μην τοποθετηθεί στο δωμάτιο του μωρού, αλλά σε διπλανό δωμάτιο, ώστε η θερμότητα να διαχέεται.

Αν χρησιμοποιήσεις το υπάρχον air condition, είναι πολύ σημαντικό πριν τεθεί σε λειτουργία να έχει γίνει συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό. Να ρυθμίζεις το air condition στην κατάλληλη θερμοκρασία, ανάλογα και με τη θερμοκρασία εξωτερικού περιβάλλοντος, ώστε το μωρό να μην κρυώνει, αλλά ούτε να ζεσταίνεται και να ιδρώνει και το περιβάλλον μέσα στο δωμάτιο του να είναι υγιεινό. Να φροντίζεις να κλείνεις το air condition δύο φορές την ημέρα, να μεταφέρεις το μωρό σε άλλο δωμάτιο, ώστε να μπορείς να ανοίγεις τα παράθυρα και να ανανεώνεται ο αέρας στο δωμάτιο του μωρού. Ποτέ δεν πρέπει ο αέρας του air condition να ρέει κατευθείαν πάνω στο μωρό, πρέπει να διαχέεται. Τα φίλτρα του air condition πρέπει να πλένονται 1 φορά τον μήνα για την αποφυγή συσσώρευσης μικροοργανισμών. Πρέπει να ξεσκονίζεις καλά το σπίτι και να μαζεύεις τη σκόνη με βρεγμένο πανί, ώστε να μην απορροφάται από το κλιματιστικό και  ανακυκλώνεται, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών. Μαξιλάρια, κουρτίνες, καλύμματα κατακρατούν την σκόνη και χρειάζονται συχνό πλύσιμο. Τα σκεπάσματα πρέπει να τινάζονται έξω και όχι μέσα στο σπίτι. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να καπνίζει κανείς μέσα στο σπίτι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν λειτουργεί το air condition να ελέγχεις σε τακτά χρονικά διαστήματα το μωρό και να αναγνωρίσεις έγκαιρα αν του προκαλεί δυσφορία (ιδρώνει, γκρινιάζει, κλαίει, κοκκινίζει, έχει βγάλει κάποιο εξάνθημα), ή δύσπνοια, λόγω της ξηρότητας που προκαλεί στην ατμόσφαιρα, ώστε να το σταματήσεις. Ιδιαίτερη προσοχή  χρειάζεται σε περίπτωση που το μωρό σου είναι πρόωρο, 8-10 μηνών και έχει διαγνωστεί με άσθμα, πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια, ή λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Ενημερωτικά και χωρίς να θέλω να προκαλέσω τρόμο, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την χρήση των air condition, εκτός από τη θερμοπληξία, είναι η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση, οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγιονέλλα, εκ των οποίων περίπου το 90% οφείλονται στο βακτήριο Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος. Η μετάδοση της νόσου γίνεται αερογενώς με την εισπνοή λεπτότατων μολυσμένων σταγονιδίων υπό μορφή αερολύματος, ενώ ένας από τους πιο συχνούς τρόπους μετάδοσης είναι με τα λεπτότατα σταγονίδια των κεντρικών κλιματιστικών μηχανημάτων.
Αν όμως είσαι προσεκτική, τυπική και αυστηρή με την τήρηση των παραπάνω κανόνων δεν χρειάζεται να φοβάσαι τους κινδύνους αυτούς. Το μωρό χρειάζεται ζεστό περιβάλλον τον χειμώνα και εφόσον δεν υπάρχει η επιλογή του καλοριφέρ, θα πρέπει να ανταποκριθείς σε αυτή του την ανάγκη με τον συγκεκριμένο τρόπο.


erotiseis
Κουή Ελένη
Κουή Ελένη
Παιδοδιαιτολόγος BSc., MSC., RD
« Μέχρι πόσα αυγά επιτρέπεται να δίνω στο παιδί μου την εβδομάδα; »
Μεσσήνη Παρασκευή
Μεσσήνη Παρασκευή
Μαία MSC(c)
« Είναι ασφαλές το παπλωματάκι για το μωρό; »
Μαρκούση Μαριέττα
Μαρκούση Μαριέττα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,MSc
« Να χρησιμοποιώ γλυκαντικά ως υποκατάστατα της ζάχαρης; »
Σκούρας Γιώργος
Σκούρας Γιώργος
Πλαστικός Χειρουργός
« Μπορώ να ξανακάνω δεύτερη κοιλιοπλαστική; »
Μεσσήνη Παρασκευή
Μεσσήνη Παρασκευή
Μαία MSC(c)
« Ανάβω το air condition στο δωμάτιο του μωρού. Είναι επικίνδυνο; »
Κουή Ελένη
Κουή Ελένη
Παιδοδιαιτολόγος BSc., MSC., RD
« Μήπως η μπέμπα μου δεν κοιμάται επειδή πίνω αρκετούς καφέδες και τη θηλάζω; »
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.