www.dearmom.gr

Αρχική/ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ/Διατροφή & άσκηση/Άσκηση και Εγκυμοσύνη. Μπορούν να συνδυαστούν;

Άσκηση και Εγκυμοσύνη. Μπορούν να συνδυαστούν;

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Άσκηση και Εγκυμοσύνη. Μπορούν να συνδυαστούν;

Από την 'Αρτεμις Καράγιαννη

με τη συνεργασία του Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου, Αγαμέμνονα Δρακονταειδή

Η εγκυμοσύνη σου δεν αποτελεί απαγορευτική προϋπόθεση για να γυμνάζεσαι, είτε αυτό σημαίνει να συνεχίσεις ή να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Αν ο γιατρός σου σού επιτρέψει να ασκείσαι, τότε θα μπορείς να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση και να απολαύσεις και τα οφέλη μιας καθημερινής γυμναστικής.
Η πιο ασφαλής μέθοδος για να γυμνάζεσαι είναι το περπάτημα. Συστήνεται μάλιστα στις περισσότερες έγκυες γυναίκες για το λόγο ότι κρατάει όλες τις μυϊκές ομάδες σε εγρήγορση, ενδυναμώνει τη λειτουργία της καρδιάς και βοηθάει παράλληλα στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι πολύ σημαντικό σε μια τέτοια περίοδο. Τριάντα λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι ιδανική άσκηση και μπορεί να συνδυαστεί και με ποιοτικό χρόνο με το σύντροφό σου όταν και οι δύο θα έχετε τελειώσει με τις δουλειές σας. Αν είσαι γραμμένη σε κάποιο γυμναστήριο, συνεννοήσου με το γυμναστή σου για τα όργανα με τα οποία μπορείς να συνεχίσεις ή προτίμησε το περπάτημα στο διάδρομο. Τα προγράμματα από πιστοποιημένους εκπαιδευτές είναι και αυτά μια λύση, μόνο που θα πρέπει να ενημερώσεις τον εκπαιδευτή σου για την κατάστασή σου για να σε αποκλείσει από κάποιες ασκήσεις ή να σε καθοδηγήσει σε κάποιες άλλες. Συστήνεται yoga ή pilates.
Πέρα από αυτά, το κολύμπι αποτελεί επίσης μια πολύ καλή άσκηση. Γυμνάζει όλο το σώμα και ηρεμεί το μυαλό, κάτι που χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα. Σε ένα κολυμβητήριο ή στη θάλασσα, θα μπορείς να αφεθείς στη δύναμη του νερού, αρκεί να είναι κάποιος γύρω σου σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε. Το κολυμβητήριο θα πρέπει να είναι ελεγμένο και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται όταν:
- ο πλακούντας είναι χαμηλά
- είχες προηγούμενες αποβολές
- είχες πρόωρους τοκετούς

Μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές:

- Αν κάνεις οποιοδήποτε σπορ μην πάρεις πρωτοβουλία να το συνεχίσεις χωρίς να ενημερώσεις το γιατρό σου.
- Μην το παρακάνεις. Είπαμε να διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση, όχι να πάμε για πρωταθλητισμό. Σημασία έχει η υγεία σου πάνω από όλα.
- Φόρα φαρδιά και άνετα ρούχα και ένα καλό υποστηρικτικό σουτιέν. Τα σωστά παπούτσια είναι επίσης απαραίτητα.
- Να τρως μια ώρα τουλάχιστον πριν την άσκηση και να αναπληρώσεις όσο μπορείς μέσω θρεπτικών και υγιεινών τροφών τις θερμίδες που κατανάλωσες.

Σταμάτησε αμέσως την άσκηση αν αισθανθείς:

πόνο στο στήθος, κοιλιακό άλγος, πυελικό άλγος, ή επίμονες συσπάσεις, λιποθυμία, ζάλη, ναυτία, ή σκοτοδίνη, κολπική αιμορραγία ή εκροή υγρού από τον κόλπο, ξαφνικό πρήξιμο στους αστραγάλους, τα χέρια ή το πρόσωπο, δύσπνοια, δυσκολία στο περπάτημα.

Φωτογραφία: Shutterstock.com

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Pin it! Share on Linkedin
Σχετικά άρθρα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.